Yağış Miktarını Etkileyen Etmenler Nelerdir?
Hava Kütlesi : Yağış miktarını etkileyen faktörlerden biridir. Alçak basınç merkezinin etkisinde kalan bölgelerde yağış miktarı artar. Yüksek basınç etkisinde kalan bölgelerde yağış miktarı azalır. Örneğin, Türkiye kışın İzlanda alçak basıncının etkisine girerse yağış
miktarı artar. Sibirya yüksek basıncının etkisine girerse yağış
miktarı azalır.
Yükselti : Yağış miktarını etkileyen faktörlerden diğeri ise yükseltidir. Yükselti artarsa yağış miktarı artar. Yağışlar 100 metrede 54 mm artış gösterir. Bu durum yükseltiye bağlı sıcaklık azalması ve bağlı nemin artmasıyla ilgilidir. Örneğin, İç Anadolu'dan Doğu Anadolu’ya gidildikçe yağış miktarı artar.
Yerşekilleri: Yağış miktarını etkileyen faktörler arasında en önemlilerinden biridir. Dağların nemli rüzgarlara dönük olan yamaçları dulda yamaçlarına göre daha fazla yağış alır, örneğin
Rize’de yıllık yağış miktarı 2000 mm'nin üzerindeyken hemen gerisindeki Bayburt'ta yağış miktarı 400 mm civarındadır.
Denize Uzaklık : Denizel bölgelerden karasal bölgelere
gidildikçe yağış miktarı azalır. Çünkü nem kaynakları azalmaktadır. Örneğin Batı Avrupa’dan Orta Avrupa’ya gidildikçe yağış miktarı belirgin olarak azalır.
Okyanus Akıntıları : Sıcaksu akıntılarının etkili olduğu
kıyılarda yağış miktarı artar. Çünkü sıcaksu akıntısı nem miktarını artırır. Buna bağlı olarak yağışlar da artar. Bunun en iyi örneği Gulf Stream sıcaksu akıntısının etkisinde her mevsim yağış alan Batı Avrupa kıyılarıdır.
Ormanlar: Doğal bitki örtüsü yağışlar sonucunda oluşmasına rağmen terleme yoluyla atmosfere nem verdiklerinden az da olsa yağışları artırırlar.
0 yorum:
Yorum Gönder